Geplaatst op Geef een reactie

Gemeente Almere zegt nee tegen Bankslapers

Gemeente Almere heeft deze week een officiƫle Nee gezegd tegen subsidie voor het project in Almere Oosterwold, 30 betaalbare woningen speciaal bestemd voor economische thuislozen. Personen die buiten hun schuld om dakloos zijn geworden en bij vrienden en familie logeren totdat zij weer een eigen plekje krijgen via de woningbouw. Denk aan een scheiding of het overlijden van een familielid, maar ook aan jongvolwassenen die nog thuis wonen waarvan de ouders kleiner willen gaan wonen en de persoon het ouderlijk huis moet verlaten.

Het project voorziet in woonruimte en Stichting STILA is voornemens om professionele begeleiding aan de bewoners te geven aangezien een aantal van hen jarenlang bankslapers zijn geweest, trauma’s hebben, schulden hebben overgehouden aan een scheiding of anderzijds gewoon een luisterend oor te bieden.

De gemeente gaf bij het zoveelste gesprek aan dat ze het heel mooi vinden dat er een stichting is die dit mogelijk maakt voor deze mensen maar hun besluit staat vast. Deze mensen hebben geen zorgindicatie en vallen daardoor niet binnen het beleid van de gemeente. Daarnaast vind gemeente Almere dat ze op de achtergrond voldoende bezig zijn met deze doelgroep. Dat dit lange termijn trajecten zijn en dat er momenteel veel mensen in deze situatie zitten (vooral gezien de situatie huizenmarkt) overtuigde hen er niet van dat er ook korte termijn trajecten zouden moeten zijn zoals deze. “Het is mooi dat jullie daarvoor gezorgd hebben”
was het antwoord. “We raden jullie aan naar een particuliere investeerders te zoeken voor de begeleiding.”

De huizen staan er al!

Vraag jij je af waar de subsidie aanvraag over ging? Stichting STILA heeft een aanvraag tot subsidie gedaan om diverse redenen.

1.    De woningen zijn gebouwd door een investeerder. De huur gaat dan
ook niet naar de stichting maar naar deze investeerder. Omdat de stichting niet voldoende inkomsten had om ook nog de bouw te doen en de gemeente en diverse fondsen het bouwen van woningen als investering zag en daar niet aan bijdroegen, heeft de stichting gekozen voor deze constructie om toch het project door te kunnen zetten. Echter, Stichting STILA vind de maximale toegestane sociale huur zoals bepaald door de belastingdienst teveel voor deze woningen. Qua oppervlakte / prijs verhouding (36m2). Zonder subsidie kunnen zij de bewoners niet financieel bijstaan hierin. Hier hebben we het vooral over de doelgroep die geen huurtoeslag krijgt omdat ze net boven het maximale bedrag verdienen. Deze doelgroep moet de volle pond betalen. Uiteraard krijgen de uitkeringsgerechtigden en de mensen die onder het maximale inkomen vallen wel huurtoeslag dus daar speelt het probleem niet.
Daarnaast vallen ook met dit project nog steeds mensen buiten de boot.
Denk aan de bankslapers die geen inschrijfadres hebben en daardoor een daklozen uitkering ontvangen. Zij verdienen niet voldoende om bij de verhuurder in aanmerking te komen voor de woning. Stichting STILA zou graag voor deze mensen willen instaan met de huur en de borg. Na 8 weken hebben deze mensen weer een uitkering en kunnen zij het wel betalen. Dit is een groot nadeel in de samenwerking met een investeerder.

2.    Stichting STILA wil daarnaast ook professionele begeleiding bieden
voor de bewoners. Veel van hen hebben jaren uit een koffer geleefd.
Sliepen op een bank of in hun auto. Dit brengt trauma’s met zich mee.
Verschopt voelen door de woningbouw die geen urgentie afgeeft omdat je geen kleine kinderen meer hebt of weggestuurd door de gemeente omdat je zogenoemd als ‘zelfredzaam’ bent bestempeld. Stichting STILA wil deze mensen echt een warm hart toedragen en die begeleiding geven die nodig is om weer tot rust te komen en te integreren in de maatschappij. Denk ook aan het verlies van ritmes, eenzaamheid, verslagenheid, in sommige gevallen schuldenproblematiek omdat ze geen inschrijfadres hadden of veel schulden hebben moeten meenemen door een scheiding.

3.    Het kavelonderhoud dat nodig is in Almere Oosterwold hangt een
prijskaart aan. Zonder inkomsten kan Stichting STILA er niet zorg voor dragen dat het kavelonderhoud naar behoren wordt gedaan. Ze willen de mensen niet alleen een thuis geven maar ook rondom het huis mogelijkheden bieden voor de kinderen die er wonen, de 5000 m2 aan tuin netjes houden, de landbouw voltooien die nodig is volgens het bestemmingsplan, ook is er groot apparatuur nodig voor het onderhoud
(5000 m2 extra moeten aankopen vanwege de bestemmingsplan vereisten).

Monique Onvlee, bestuurder van Stichting STILA is verbolgen over het besluit van de gemeente. Vooral de opmerkingen “jullie zijn niet uniek in wat jullie doen” rees een groot boos teken boven haar hoofd. Welke andere stichting weten jullie te noemen die dezelfde doelgroep in Almere op deze manier aan woonruimte helpt? Daarnaast de opmerking: “we zijn op de achtergrond al veel bezig met deze doelgroep”. Lange termijn trajecten daar koopt deze doelgroep op dit moment niks voor. Deze mensen hebben jaren bijgedragen aan de staatskas, sterker nog, velen werken nog steeds en dragen nog steeds bij. Onvlee geeft aan: “Stichting STILA heeft maar enkele bewoners die afhankelijk zijn van een uitkering en ook die gaan we zodanig begeleiden dat ze er weer zin in krijgen om te gaan werken. Weg met depressies door je situatie. Je komt hier tot rust en gaat langzaam weer werken aan je arbeidssituatie. Of dit dagbesteding betreft of een werkgever, dat is per persoon verschillend”, Stichting STILA is een ANBI stichting en voldoet aan alle voorwaarden om de begeleiding te kunnen en mogen doen.

De verbolgenheid zit vooral erin dat personen die nooit hebben bijgedragen aan de staatskas wel automatisch recht hebben op subsidie.
Heb je een vluchtelingenstatus, ben je verslaafd of beperkt, dan heb je een zorgindicatie (WMO, PGB en vele andere constructies). Natuurlijk moeten die mensen ook geholpen worden maar iedere inwoner in Nederland zou aanspraak moeten kunnen maken als er nood aan de man is.

“Past niet in het beleid is meer een niet willen dan een niet kunnen” is de uitspraak van de Graaf, woordvoerder bij Stichting STILA. “Gemeente Amsterdam steunt ook een stichting voor economische thuislozen in Amsterdam. Als zij dit kunnen, dan zijn er ook wegen te bewandelen bij Gemeente Almere. Heel Almere zou de gemeente omarmen dat zij eindelijk bewijzen dat zij echt iets doen voor deze doelgroep, de media zou ervan smullen en Gemeente Almere op de kaart zetten. Er is geen enkele reden om dit cadeau aan te nemen en vervolgens in de kast achter slot en grendel te plaatsen of liever gezegd letterlijk weg te gooien.”

Onvlee geeft wel aan dat de bewoners zich geen zorgen hoeven te maken of ze mogen blijven. Jullie kunnen zeker blijven en we blijven vechten voor de begeleidingssubsidie.

Onvlee wil een oproep doen naar het publiek: weet jij de wegen binnen deze bureaucratie of kun je bijstaan bij het aanvragen van een fonds?
Meld je aan als vrijwilliger info@stichtingstila.nl. Samen maken we deze wereld net iets mooier toch?
Te denken valt ook aan sponsors. Ben jij een bedrijf en zie jij wel mogelijkheden? Te denken valt aan een huisje adopteren waarbij jouw bedrijfsnaam wordt verbonden aan die woning of het inrichten van een stuk kavel waaraan jouw bedrijfsnaam wordt verbonden.. Uiteraard zijn er diverse andere promotie mogelijkheden. Stichting STILA heeft een achterban van 2600 leden binnen hun Facebook community en ook een officiƫle website.

Ben jij misschien een Social Media influencer en wil jij dit project op de kaart zetten? Dan ben je ook meer dan welkom.

Verder is Stichting STILA nog op zoek naar iemand die video’s kan maken van het project zodat wij meer kunnen promoten op Social Media. Ook voor jou geldt, stuur een mail en let’s talk!

De verslagenheid is groot maar wij geven niet op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *