De missie van Stichting STILA is huisvesting en begeleiding van thuislozen.
Er is geen minimum leeftijd. Jong volwassenen, dertigers, ouderen… We gunnen iedereen een plekje.
We zijn een non-profit organisatie die een kindvriendelijke en rustgevende plek wil schenken aan thuislozen die wegens reële omstandigheden hun woonruimte zijn kwijtgeraakt of nog niet eens de kans hebben gekregen om een eigen woning te hebben omdat er geen betaalbare woonruimtes zijn en de wachtlijsten zeer lang zijn.
Wonen in een rustgevende omgeving waarbij er veel steun aanwezig is en u de benodigde rust ontvangt die nodig is om te re-integreren in de maatschappij.
Iedere woning bevat een kleine doucheruimte, toilet, een slaapruimte, keuken en woonkamer. Een eigen plek om te herpakken, een omgeving om in te wonen. Het initiatief geeft ze de tijd, de ruimte, de tools en de vriendschappen die deze mensen een betere herstelkans geeft in de maatschappij.
Onze kavel bevind zich op de Cornelis Drebbelweg in Almere Oosterwold. Neemt u gerust een kijkje. Voor updates over de bouw meld u hier aan: https://www.facebook.com/groups/ondersteuninggoededoelen
FAQ
Hoe betalen we dit project?
Donaties
Het overgrote gedeelte wordt gefinancierd door particulieren, bedrijven, evenementen en andere organisaties. Vele lokale bedrijven dragen bij door kortingacties op hun producten en diensten of het doneren van materialen.
Maar we zijn er nog niet! U kunt helpen…
- Huur een volkstuin / moestuin
- Doneer spullen aan onze stichting.
- Draag financieel bij door een overboeking op onze website.
- Meld aan als vrijwilliger.
Hoeveel huisjes gaan we bouwen?
De kavel waarop we gaan bouwen geeft ons een maximale capaciteit van 30 woningen, maar we stoppen daarna niet. Uiteindelijk gunnen wij alle thuislozen een plek om te helen. Wij gaan dan ook door totdat de druk van de ketel is en niemand meer thuisloos hoeft te zijn.
Hoe wordt de inrichting geregeld?
Voor de inrichting van de huisjes zijn we afhankelijk van donaties vanuit het publiek. Groot meubilair kunnen wij momenteel echter nog niet accepteren aangezien de stichting een gebrek aan opslagruimte heeft. Wel is het mogelijk het meubilair ter verkoop aan de stichting aan te bieden. De stichting biedt de spullen te koop aan op hun webshop en social media, de koper komt het bij u ophalen en de opbrengst doneert u aan de stichting voor de bouw van het complex.
Wie bepaald wie er mogen wonen in deze huisjes?
Het bestuur van de stichting draagt huurders aan bij de investeerder die vervolgens een huurcontract met u aangaat. De beslissing staat los van eventuele besluiten binnen de overheid of de gemeente aangezien het complex eigendom is van onze investeerder en wij een contract hebben met deze investeerders om bewoners aan te melden.
Betalen de bewoners huur?
Bewoners betalen lage huur. Het zijn sociale huurwoningen. De investeerder betaald hiervan het onderhoud van de woningen, administratieve kosten en overige kosten.
Zijn er regels waar de bewoners zich aan moeten houden?
Jazeker. De belangrijkste is dat de thuisloze een betere toekomst wil nastreven. Hieronder valt het doorlopen van de procedures die de persoonlijke coach voorlegt. Daarnaast zijn er diverse voorwaarden om het complex leefbaar en veilig te houden.
Hoe kunt u helpen?
De mogelijkheden zijn divers. Een donatie geven, spullen doneren, bekendheid geven aan ons initiatief via social media, zelfs een feestje geven (gebruik van ons partyverhuur materiaal tegenover een donatie). De stichting maakt namelijk kosten om de rest van het kavelonderhoud te doen. Dit valt niet onder de verantwoordelijkheid van de investeerder.
Mogen we hier permanent wonen?
Nee, de woningen zijn bedoeld als noodopvang totdat u vervangende woonruimte heeft gevonden. Het is de bedoeling dat u doorstroomt zodat we weer andere mensen kunnen helpen. U dient bij de intake dan ook akkoord te gaan met de randvoorwaarde dat u deze begeleiding accepteert. De begeleiders bepalen halfjaarlijks of u voldoende inzet heeft getoond. Wij gaan u natuurlijk blijven opvangen als u zich heeft ingezet naar verwachting. We gaan er vanuit dat er een halfjaarlijkse doorstroom is (al dan niet met behulp van onze investeerder en netwerk) maar dat zal niet iedereen lukken binnen deze periode. Er is dan ook geen maximaal aantal maanden of jaren gesteld, maar er zal wel medewerking moeten worden verleend om een betere toekomst voor uzelf te garanderen, zodat wij andere gezinnen/personen weer de woning kunnen aanbieden die u achterlaat.
Hoe groot zijn de woningen?
Het betreffen tiny woningen die wel permanent geplaatst worden (dus niet op wielen). De afmeting is 12 x 3 meter buitenmaat. De woningen zijn zo ingedeeld dat het voldoende ruimte bied aan een volwassen persoon met 3 kleine kinderen of een gezin zonder kinderen.