Werk jij mee aan deze droom?

Nu de VVD gekozen is in Almere en Lelystad willen wij het volgende even benadrukken:

De VVD pleit volgens hun campagne (en dit is ook op hun website vastgelegd) onder andere voor:

 • Goed en betaalbaar wonen. Daar pleiten wij ook voor.
 • Ruimte voor inwoners (zelfstandigheid). Denk in ons plan aan onze personal coaching om het leven van de bewoners op de rit te krijgen.
 • Duurzaam ondernemen (verantwoordelijk omgaan met het milieu. Denk aan onze off-grid wens en recycle materiaal.
 • Ze willen Almere en Lelystad op de kaart zetten. Hoe doe je dat sneller dan een geweldig initiatief omarmen?

Voldoen aan 4 van de standpunten van de VVD lijkt ons een goed begin.

Gekozen VVD, mogen wij aannemen dat u met ons meedoet?

          

Meer:

 

Gerealiseerde projecten

The projects that became prove!

Second Wind Cottages

  

Community First Village

  

Bovenstaande reeds voltooide projecten bevinden zich in America. Onze stichting raakte gefascineerd door het plan en hierdoor willen wij ons nu op deze mogelijkheid binnen Flevoland storten. Niemand is toch gebaat bij ontevreden dakloze gezinnen!

En wat bleek, na wat zoekwerk en inspiratie online op te doen, waren er nog vele andere initiatieven te vinden waar we inspiratie vandaan konden halen en waarvan de missie ook geslaagd is. Als zij het kunnen, kunnen wij het ook!

In werkelijkheid zullen we alles moeten doen met de hulp van onze vrijwilligers en diverse aangesloten partners (zowel stichtingen als bedrijven), gebruik maken van recycle materiaal, donaties e.d.om het allemaal zo strak eruit te laten zien als op het ontwerp, maar zoals je in eerdere voorbeelden hebt kunnen zien, kun je ook met recycle materiaal prachtige resultaten bereiken. Dus naast goed bezig voor de samenleving, zijn we ook nog eens milieuvriendelijk en ecologisch bezig.

Kortom

Kom “to the point!”

My Tiny Home is een project opgezet door STILA om niet allen te voorzien in betaalbare woonruimte in Flevoland, maar een traject waarbij je naast onderdak de kans krijgt om op te krabbelen en weer onderdeel uit gaat maken van de maatschappij. Van geestelijke begeleiding tot job coaching. Voor en met elkaar!

Het project ligt nog op de tekentafel en we moeten nog veel doen om de medewerking van de 3 focus gemeenten Lelystad, Almere en Zeewolde te verwachten. Deze 3 gemeenten zijn gekozen doordat ze qua grenzen aan elkaar liggen en het gebied het hoogst staat op de lijst van aantal scheidingen. Daarnaast (en dat is de grootste factor), doordat onze vrijwilligers in dit gebied wonen. Wat kunnen wij nou beginnen zonder al die mensen die met liefde de samenleving helpen!

Het plan is geen camping, nog een woonwagenkamp. Het is gewoon een straat (of aantal straten) binnen de gemeente welke bestemd is voor mensen die in een moeizame periode van hun leven verkeren. De woningen zijn klein maar er zijn veel faciliteiten rondom. Eigenlijk is het de bedoeling dat je alleen slaapt in je woning en verder buiten socialiseert. Niet alleen zijn de huizen te klein om er 24/7 in te verblijven maar het versterkt ook nog eens het sociale gevoel en maakt je betrokken bij het project en de buurtbewoners.

Ook hoef je niet speciaal hier te verblijven om er terecht te kunnen. Heb je wel onderdak maar toch begeleiding nodig op welk gebied dan ook? Wij hebben diverse contacten met stichtingen en organisaties die jou zeker verder kunnen helpen. Wij adviseren iedereen die advies nodig heeft!

Wat is een dak- of thuisloze?

Vaak denken mensen bij de term dakloze aan iemand die rondzwerft (zwerver) en er onverzorgd uit ziet, maar niets is minder waar. Natuurlijk zijn er wel zwevers in Nederland die voldoen aan het plaatje. Vaak hoor je mensen zeggen dat wanneer je dakloos bent in Nederland, je dat zelf wilt omdat er tig van mogelijkheden zijn. Niets is minder waar.

Het grootste percentage van de daklozen is verborgen. Dit zijn thuislozen. Ze hebben wel een dak boven hun hoofd, maar dat dak is niet van hunzelf. Je ziet niets aan ze. Ze lopen naast je in de stad. Ze stinken niet, ze zijn verzorgd, ze halen hun boodschapjes net als jij. Deze daklozen slapen vaak gedwongen bij familie en vrienden en zijn daarom wel doorvoed en verzorgt. Maar zijn ze er daardoor niet? Maar een paar procent van de daklozen komt echt op straat te staan. Dat zijn de daklozen waar iedereen van kan zeggen: die is vast dakloos. Maar… je denkt vast niet direct aan je buurvrouw die iemand helpt met onderdak of je eigen zuster die zo’n goed hart heeft dat ze altijd wel iemand in huis opneemt terwijl ze zelf al een gezin van 6 kinderen heeft. Maar mensen: doordat je ze niet ziet, zijn ze er dan ook niet?

Woningtekort (specifieker betaalbare woningen) is een veelbesproken onderwerp.

Almere

De wachttijd is in Almere al opgelopen tot 10 jaar en dan moet je nog mazzel hebben om iets te vinden dat je kunt betalen. Daarnaast moet je in die 10 jaar binding behouden met de stad anders vervalt je voorrangspositie op mensen die van buiten de stad komen.

Lelystad

In Lelystad staan veel woningen leeg! Hoor je vaak… maar betaalbare woningen voor alleenstaanden dat is veel lastiger te vinden. Ook in Lelystad hebben we veel persoonlijke verhalen vernomen, waar je gewoon een traantje door moet wegpinken.

Zeewolde

De situatie in Zeewolde en andere gemeenten in Flevoland, daar hebben we geen kaas van gegeten, maar daar zal het heus niet veel anders zijn.

Wat doe je in de tussentijd?

Zelfs een woning met urgentie kan minstens een jaar duren en die krijg je echt niet zomaar. 80% van de personen die het aanvragen worden afgewezen. Zelfs als je 2 kleine koters aan je arm hebt of 26 jaar van je leven in de plaats hebt gewoond kun je het vergeten.

Waarom?

Het kan iedereen overkomen!

Voorbeelden reële omstandigheden dakloosheid / thuisloos.

1. Uw partner had een riant inkomen dus u besloot om minder te gaan werken. Je gaat dan scheiden. Als u er niet met uw partner uitkomt hoe de materiële zaken te verdelen, zit u vast aan een lange rechtszaak. Wat doet u qua huisvesting?

2. U raakt uw baan kwijt en andere omstandigheden wijzigen. Nu kunt u uw dure koopwoning niet meer bekostigen.

3. U wordt ziek en moet gaan leven van een ziekte uitkering. Uw had een leven op een zodanig niveau dat het niet meer haalbaar is uw huidige woning aan te houden.

4. Uw woning is onbewoonbaar verklaart. Nu woont u bij familie totdat uw woning weer bewoonbaar is gemaakt.

5. U verliest uw dierbaren die ervoor zorgen dat u onderdak had. Waar moet u nu heen?

6. U heeft een geestelijke beperking en heeft begeleiding nodig om zelfstandig te gaan leven. Wie gaat u daarbij helpen?

Zo zijn er nog tal van voorbeelden te bedenken waarom wij deze missie willen laten slagen.

De meeste mensen hebben wel vrienden, kennissen of familie waar ze terecht kunnen maar of dit een gewenste situatie is en wat als dit niet meer het geval is vanwege overlijden van de dierbaren? Wat als ze daar begeleiding bij nodig hebben?

Hoe?

We beginnen bij het begin: Huisvesting

Tiny Homes bouwen. Tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Er zijn mensen die er heel graag in willen wonen. Anderen lijkt het afschuwelijk. Maar wat als je moet kiezen tussen het wonen bij vrienden of familie en je hebt de keuze om toch je eigen woning te hebben – klein of niet? Of wat als je een opstap en begeleiding nodig wegens bepaalde beperkingen, geestelijk of financieel. Er zijn zoveel redenen te bedenken om wel in een tiny home te gaan wonen.

Mensen denken (en zelfs de gemeente) dat klein wonen direct invloed heeft op het off-grid of zelfvoorzienend leven. Daarom kun je voor kleine woningen ook alleen hele grote kavels aanschaffen. Kijk naar het project in Oosterwold waar je maar op 1/12 van je kavel voor tiny wonen mag bouwen en de rest moet gebruiken voor beplanting en stadsbouw.

Klein wonen staat echter los van off-grid (zonder netwerk aansluitingen) of zelfvoorzienend (in je eigen behoefte voorzien – dit laatste waar je overigens lappen grond voor nodig hebt). Er zijn andere redenen om klein te wonen: betaalbaar wonen, niet dakloos hoeven zijn of omdat je een minimalist bent. Er zijn uiteenlopende redenen.

Noodwoningen (doorstroom woningen). Klein, maar prettig om in te wonen. Niet zelfvoorzienend en indien nodig en mogelijk wel off-grid (zonnepanelen, windturbines, regenwater filtering e.d.), want wel willen naast noodhulp bieden, ook graag tegelijkertijd ecologisch bezig zijn.
Wij willen containerwoningen gaan realiseren. Denk je nu… containers? Dat is toch niet om aan te zien. Er bestaan al heel wat container woningen zonder dat het iemand is opgevallen. Neem nou de woningen achter het politiebureau in Almere-Stad. Stay tuned voor voorbeelden!

Voorbeelden

Zeg je nu nog, wat een gek plan of dat krijg je nooit voor elkaar? Met creativiteit en passie, maak je alles waar. Kijk eens naar prachtige voorbeelden:

Geloof jij dat al deze woningen ook nog eens voor 80% uit recycle materialen bestaat?

Met de juiste inzet en creativiteit, kun je werkelijk alles maken!

Stichting Licht Amusement (STILA) staat bekend als de stichting die staat voor creativiteit, passie en grote (maar niet onmogelijke) plannen.

Wij leveren de creativiteit, nu nog de mogelijkheid!

Ons plan

Samen naar beter!

Community First!

Wij willen niet alleen onderdak bieden, maar we gaan verder. We gaan samen naar een betere en sterkere toekomst. Helpen en begeleiden van A-Z.

Dit doen we uiteraard niet alleen. We doen dit samen, voor en door bewoners en met vele stichtingen en organisaties achter ons. Alleen samen sta je sterk!

Wat gaan wij doen?

 1. Betaalbare huisvesting
  • Kleine doorstroomwoningen, ook wel Tiny Houses genaamd. Qua indeling zodanig dat het goed leefbaar is. off-grid (zonnepanelen, windturbines e.d.) waardoor we ook nog eens goed voor de natuur zijn. 
 2. Inkomensvoorziening
  • Naast huisvesting bieden wij ook een inkomensvoorziening. De prijzen zijn naar draagkracht. Heeft u nog geen uitkering, dan begeleiden wij u hierbij. Kunt u werken maar heeft u nog geen baan? Dan begeleiden wij u naar uw nieuwe baan door u werkervaring op te laten doen en opleidingsmogelijkheden aan te bieden. 
 3. Werkvoorziening / Dagbesteding
  • Binnen een dergelijk initiatief moet er veel gebeuren. Niet alleen tijdens de uitwerking of tijdens de bouw maar ook nog ver nadat de bouw af is. Begeleiden, coachen, schoonmaak, onderhoud, secretariaat. Werkvoorziening door- en voor bewoners maar ook voor anderen die op zoek zijn naar een leuke uitdaging.
 4. Sociale begeleiding
  • Diverse oorzaken kunnen ertoe leiden dat een persoon bepaalde activiteiten niet meer kan uitvoeren. Denk aan angststoornissen, trauma’s, rijbewijs verloren, ouderdom, handicaps, aangeleerd asociaal gedrag e.d. Dit alles kan ervoor zorgen dat mensen buiten de maatschappij komen te staan. Ondersteunende of activerende begeleiding is hier van belang. Onze focus is personen uit hun sociale isolement te krijgen, al dan niet met behulp van andere organisaties en/of stichtingen.
 5. Zorgbegeleiding zowel op fysiek gebied als geestelijk gebied
  • Iemand die ziek- en hulpbehoevend is, heeft behoefte aan zorgbegeleiding. Ook die bewoners willen wij binnen dit initiatief niet uitsluiten. Denk aan mensen die een ongeluk hebben gehad, daardoor hun baan zijn verloren en niet opgeleid zijn voor ander werk. Niet alleen bieden wij deze persoon passend werk aan, maar ook zorgbegeleiding. Daarnaast zijn er ook mensen met trauma’s die geestelijke hulp nodig  hebben. Ook voor deze bewoners zetten wij de zorgbegeleiding in. 
 6. Administratieve hulp 
  • Personen die hun huis kwijt raken, raken vaak meer kwijt dan alleen hun huis. Vaak raken ze in een depressie en krijgen niets meer uit handen. Doordat de post niet meer wordt geopend lopen de schulden op en doordat ze niet weten waar ze moeten aankloppen wordt de situatie van kwaad tot erger. Onze stichting wil deze mensen niet alleen hulp bieden bij hun administratie op orde brengen maar ook adviseren en doorverwijzen naar de juiste instanties. Denk hierbij aan instanties zoals beschermbewind die moeten voorkomen dat de situatie verergerd en hierdoor de situatie van de bewoner verergerd. 
 7. Bieden van opleidingstrajecten 
  • Opleidingstrajecten worden zowel binnen het initiatief ondernomen maar kunnen ook elders worden uitgezet. Denk aan het ROC deze instantie kan voorzien in een opleidingstraject die bij hen past of Total Impression, waarbij een traject gevolgd kan worden om de bewoners werkfit te maken. 
 8. Life-style begeleiding 
  • Niet iedereen heeft een lifestyle die maatschappelijk geaccepteerd is. Daardoor komt deze groep moeilijk aan een baan. Vaak weten deze mensen zelf niet hoe zij hiermee om moeten gaan. Zij hebben een bepaalde smaak en willen zich niet anders voordoen dan ze zijn. Onze stichting wil hen voorzien in tips- en tricks om wel dicht bij jezelf te blijven, maar qua vertoon niet buiten de toon te vallen. Denk aan goed gekleed naar een potentiele baan en omgaan met hygiëne kwesties, maar ook aan job-keuzes. Als jouw uiterlijk niet past bij jouw job-keuze, zijn andere keuzes wellicht op zijn plaats. Zo zal iemand die vol met tattoos zitten, niet snel een baan als verkoper kunnen krijgen, maar is het werken op kantoor waar geen klanten komen wel een optie. Livestyle begeleiding is onderdeel van werkbegeleiding maar willen wij toch separaat noemen omdat het ook deel kan uitmaken van een sociaal isolement. 
 9. Gezamenlijke ontmoetingsruimten ter versterking van de sociale cohesie
  • De woningen zijn klein en daardoor is het verstandig om zoveel mogelijk tijd door te brengen buiten de aangeboden woonruimte. Stichting STILA wil een gezamenlijke ruimte beschikbaar stellen voor de bewoners (zoiets als een buurthuis) waar allerlei activiteiten worden ondernomen en ontmoetingen plaatsvinden. Dit zorgt wederom ook voor meerdere werkplekken waar werklozen uitgezet kunnen worden en een dagbesteding hebben. Ook versterkt een dergelijke ontmoetingsruimte de sociale cohesie tussen de bewoners en eventueel de werklieden. 
 10. Elkaar helpen helpt / Samen sta je sterker 
  • Onze stichting staat voor Elkaar helpen helpt. Wij geloven dat je samen sterker staat. Als iemand voor jou iets doet, dan doe je iets terug voor een ander. Op het moment dat een persoon iets doet voor zijn buurt, kan diegene hiermee punten verdienen. Deze punten kan diegene dan weer inzetten om zijn eigen hulpvraag uit te zetten. Denk aan de makkies die ingezet zijn in de Indische buurt in Amsterdam waarbij mensen die iets doen voor hun buurtbewoners makkies kunnen verdienen en hiervan zelfs boodschappen kunnen halen. Dit puntensysteem zorgt er niet alleen voor dat er ontmoetingen plaatsvinden, maar ook dat een ieder zijn steentje bijdraagt aan het initiatief. Je kunt dit systeem zelfs doortrekken naar het vrijwilligerswerk dat wordt gedaan. Voor ieder uur aan vrijwilligerswerk ontvang je een punt en deze punten kun je opsparen voor iets wat je normaliter niet kon aanschaffen. 

Inspiratiebron

De inspiratie voor dit project genaamd My Tiny Home komt voort uit een Amerikaans project Second Wind Cottages.

Second wind cottages

Second Wind Cottages is een buurtgemeenschap gebouwd door vrijwilligers voor de daklozen in het stadje Town of Newfield, NY vlakbij Ithaca. Deze buurtgemeenschap bestaat uit super kleine huisjes met een centraal gebouw waar de bewoners kunnen samenkomen.

Quixote village

Occupy Madison Village

Community First Village

 

Persoonlijke verhalen

 1. Scheiden van je ex-partner en doordat het zijn woning was met 5 kinderen op straat komen te staan. Geen huis kunnen krijgen dus uiteindelijk in een Caravan beland. Het was geen pretje met zoveel kinderen en zonder water, gas of licht maar we hadden in ieder geval een dak boven ons hoofd.
 2. Een moeder verliezen aan de vreselijke ziekte Kanker en dan ook nog door de woningbouw uit het huis gezet worden omdat ik het huis niet op mijn naam kon nemen waar ik 19 jaar samen met mijn moeder in heb gewoond!

2 totaal verschillende situaties, 2 dezelfde problemen: tekort aan woningen en vooral betaalbare woningen. Stichting STILA is ervan overtuigd dat na uitwerking van dit plan, niemand meer dak- of thuisloos is (tenzij je hier zelf voor kiest).

Op dit moment is er geen keuze. Bij het Leger des Heils is het niet veilig voor kinderen en zijn er wachttijden, begeleidend wonen is niet voor iedereen weggelegd of nodig. Wat doe jij als je zonder huis komt te zitten?

 

Onze missie

Effectief de strijd aangaan tegen armoede!

Stichting STILA wil met behulp van de samenleving, diverse stichtingen, organisaties en de 3 meest zuidelijke gemeenten in Flevoland op een effectieve manier de strijd aangaan tegen armoede. Het begint bij een gebrek aan huisvesting en de onduidelijke begeleiding in het proces naar een beter en stabieler maatschappelijk leven. 

Het initiatief wordt zoveel mogelijk voltooid voor- en door bewoners zelf met behulp van begeleiders vanuit diverse instanties die zich hebben aangesloten bij ons initiatief. 

Een traject van huisvesting tot aan begeleiding naar beter. Helpen bij het beter functioneren op zowel geestelijk, fysiek, financieel als maatschappelijk niveau. 

 1. Huisvesting 
 2. Inkomensvoorziening 
 3. Werkvoorziening 
 4. Sociale begeleiding 
 5. Zorgbegeleiding zowel op fysiek gebied als geestelijk gebied 
 6. Administratieve hulp 
 7. Bieden van opleidingstrajecten 
 8. Life-style begeleiding 
 9. Gezamenlijke ontmoetingsruimten ter versterking van de sociale cohesie 
 10. Elkaar helpen helpt / Samen sta je sterker