Wat is een dak- of thuisloze?

Vaak denken mensen bij de term dakloze aan iemand die rondzwerft (zwerver) en er onverzorgd uit ziet, maar niets is minder waar. Natuurlijk zijn er wel zwevers in Nederland die voldoen aan het plaatje. Vaak hoor je mensen zeggen dat wanneer je dakloos bent in Nederland, je dat zelf wilt omdat er tig van mogelijkheden zijn. Niets is minder waar.

Het grootste percentage van de daklozen is verborgen. Dit zijn thuislozen. Ze hebben wel een dak boven hun hoofd, maar dat dak is niet van hunzelf. Je ziet niets aan ze. Ze lopen naast je in de stad. Ze stinken niet, ze zijn verzorgd, ze halen hun boodschapjes net als jij. Deze daklozen slapen vaak gedwongen bij familie en vrienden en zijn daarom wel doorvoed en verzorgt. Maar zijn ze er daardoor niet? Maar een paar procent van de daklozen komt echt op straat te staan. Dat zijn de daklozen waar iedereen van kan zeggen: die is vast dakloos. Maar… je denkt vast niet direct aan je buurvrouw die iemand helpt met onderdak of je eigen zuster die zo’n goed hart heeft dat ze altijd wel iemand in huis opneemt terwijl ze zelf al een gezin van 6 kinderen heeft. Maar mensen: doordat je ze niet ziet, zijn ze er dan ook niet?

Woningtekort (specifieker betaalbare woningen) is een veelbesproken onderwerp.

Almere

De wachttijd is in Almere al opgelopen tot 10 jaar en dan moet je nog mazzel hebben om iets te vinden dat je kunt betalen. Daarnaast moet je in die 10 jaar binding behouden met de stad anders vervalt je voorrangspositie op mensen die van buiten de stad komen.

Lelystad

In Lelystad staan veel woningen leeg! Hoor je vaak… maar betaalbare woningen voor alleenstaanden dat is veel lastiger te vinden. Ook in Lelystad hebben we veel persoonlijke verhalen vernomen, waar je gewoon een traantje door moet wegpinken.

Zeewolde

De situatie in Zeewolde en andere gemeenten in Flevoland, daar hebben we geen kaas van gegeten, maar daar zal het heus niet veel anders zijn.

Wat doe je in de tussentijd?

Zelfs een woning met urgentie kan minstens een jaar duren en die krijg je echt niet zomaar. 80% van de personen die het aanvragen worden afgewezen. Zelfs als je 2 kleine koters aan je arm hebt of 26 jaar van je leven in de plaats hebt gewoond kun je het vergeten.