Volkstuin

Jouw eigen volkstuin huren?

Let op! Er mogen op de kavel geen obstakels hoger dan 1 meter gebouwd worden. Dit is alleen mogelijk op roodkavel (waar de woningen staan). De vraag of u een schuur mag neerzetten kunnen wij dan ook direct beantwoorden met Nee… Wij hebben wel schuren beschikbaar op de roodkavel voor algemeen gebruik maar spullen van waarde kunt u beter zelf opslaan en meenemen wanneer u bij uw volkstuin bezig gaat.

Waarom zou je een volkstuin en/of moestuin huren? Mensen twijfelen er wel eens over of overschatten of onderschatten het.

Zelf je groente verbouwen is goedkoper en vaak lekkerder dan groente uit de supermarkt. Bovendien is het beter voor het milieu: Voor het vervoer van zelfgekweekte groente is geen vrachtwagen nodig. Je bepaalt zelf hoeveel groente en welke groente je kweekt.

Een echte volkstuin voor een leuke prijs een stukje grond voor de eigen teelt van groenten, fruit, kruiden en bloemen, dit kan bij Stichting STILA.

Waarom een volkstuin bij Stichting Stila?

Nou, eigenlijk is het antwoord heel simpel; waarom eigenlijk niet? Je kunt je eigen tuin dan gebruiken voor andere gemakken (of wellicht woont u in een flat en heeft u geen tuin) en daarnaast helpt u een maatschappelijk doel om te blijven voortbestaan.

Als je twijfelt kun je het gewoon eens een jaar proberen? Je betaalt per jaar, vind je het niets, dan kun je aan het einde van het jaar je tuin gewoon weer opzeggen en is er niets verloren en ben je een ervaring rijker en hoef je niet meer te denken of te twijfelen. Het was het waard, of het was het niet waard. Probeer het gewoon eens!

Een volkstuin heeft vooral heel veel voordelen en slechts een paar nadelen. Soms kan het dat een genoemd voordeel voor een ander juist weer een nadeel vormt. Het is allemaal afhankelijk van wat je wilt en wat je zoekt.

De voordelen van een moestuin

Je bent niet alleen. Dat betekent dat je leuke contacten met andere mensen kunt hebben. Mensen wisselen zaden, zaailingen en planten uit, maar ook recepten, etc. Altijd leuk om gewoon een gezellig praatje te maken met andere mensen. En mocht je hulp nodig hebben bij iets kun je altijd iemand vragen je even te helpen.

Bij het beheer van Stichting Stila kun je voor een klein prijsje terecht voor een kopje koffie en/of een verfrissing, gezellig nog even kletsen na het werken in de tuin. Soms maakt er iemand iets lekkers (van rabarbertaart tot tomatensoep, in ieder geval bijna altijd met groenten uit eigen tuin). Mocht je liever op jezelf zijn dan ben je zeker niet verplicht om hieraan mee te doen.

Iedereen komt er voor zijn of haar hobby dus niemand komt er echt met tegenzin, het is voor iedereen in mindere of meerdere mate ‘even eruit’ zijn.

Je kunt je tuin thuis voor alleen siertuin bewaren. Alle groenten, fruit en kruiden kunnen op de moestuin (tenzij je natuurlijk ook een deel thuis wilt telen, zeker voor kruiden kan dat handig zijn).

Je leert er andere mensen kennen. En mensen leren kennen kun je natuurlijk overal maar het publiek op een volkstuin kan zeer divers zijn. Leuk om te zien dat mensen uit alle lagen van de bevolking en van alle nationaliteiten en leeftijden er tuinieren, het goed met elkaar kunnen vinden en elkaar helpen waar nodig.

‘Vroeger’ stond de moestuin/volkstuin ook bekend als plaats en hobby voor oudere gepensioneerde mannen, mannen die hun tijd in ‘moesten’ vullen. Dat is allang niet meer zo; er zijn gepensioneerden die een nieuwe hobby hebben gevonden, maar ook jongere mensen die graag biologisch willen eten, mensen die met hun kinderen graag iets met tuinieren en de natuur willen doen en leren. Alleenstaande vrouwen, echtparen, mensen die het eten uit de supermarkt niet lekker vinden, of te duur, etc. iedereen op onze volkstuin heeft zo zijn redenen om een tuintje te huren.

Je eet zo biologisch als je zelf wilt. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen raakt gelukkig een beetje ‘uit de mode’.

Je kunt je tuin zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Wil je een grotere tuin dan aangeboden op de website, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Je volkstuin is van jezelf (als je de huur netjes betaalt :-)). Ook al zijn er regels op het volkstuincomplex. Voor 90% kun je zelf bepalen wat je wilt op je eigen volkstuin. Wil je groenten, fruit, kruiden, bloemen of allemaal. Hoe wil je het indelen, invullen, aankleden; je kunt al je creativiteit kwijt in het ontwerpen en creëren van je eigen moestuin. Je kunt er tuinieren op de manier zoals jij wilt, zo lang je buren geen last van je hebben.

Je kunt, als je wilt en als je het allemaal teelt, bijna jaarrond van eigen tuin eten. Goedkoop en veel lekkerder dan uit de winkel. Als je een beetje goede planning maakt kun je van april tot februari van de tuin eten. En daarnaast kun je natuurlijk ook invriezen, drogen, inmaken……

Het is een gezonde hobby: je bent fysiek bezig, in de buitenlucht, je eet je zelf geteelde groenten en fruit. En het nodigt uit tot een andere hobby: koken. Want niets zo leuk als koken met je zelf geteelde en geoogste groenten.

Als je een beetje logisch denkt en je ogen en oren open houdt zie je van alles gebeuren; vogels die nestjes bouwen, je hoort het paniekerige geluid van meesjes als er een ekster in de buurt komt, groenten die op de ene plaats beter groeien dan op een andere plaats, eenden die een nest in je tuin willen maken, hoe makkelijk en natuurlijk het eigenlijk is om zelf compost te maken en wat een leven en bedrijvigheid er in zo’n composthoop is, hoe planten zien te overleven ondanks droogte of juist storm, welke bloemen welke insecten aantrekken, en noem zo maar op.

Er valt voor ons veel te leren, maar natuurlijk ook voor kinderen; ze vinden het vaak heel leuk om met ons mee te gaan naar de volkstuin; aardbeien plukken, cherry tomaatjes proeven, leren dat aardappelen onder de grond groeien en walnoten aan een boom, slakkenhuisjes verzamelen, insecten die in de waterton zijn gevallen redden, helpen met water geven, Lathyrussen plukken voor in een vaasje, etc.

De nadelen van een volkstuin:

Onkruid. Denk niet dat een volkstuin net zo eenvoudig is als een achtertuin.

Achtertuinen zijn beschut en er waait niet zo veel onkruid naar binnen (tenzij je een heel grote tuin buiten de stad hebt). Volkstuinen liggen vaak aan de rand van een stad, in de buurt van een park of braakliggend grond.

Het onkruid wieden is vaak iets dat ik van nieuwe volkstuinders hoor als iets waar ze zich ernstig in hadden vergist. Nieuwe leden zaaien wel eens wat in april en komen dan 3 weken niet – dan is het onkruid al 3 x keer groot als het groentezaailingetje (dat ook niet verder groeit want het onkruid eet en drinkt alle voeding en vocht dat er is). Onderschat onkruid niet!

Tuinieren kost veel tijd. 3 weken niet komen leidt niet tot veel succes en zeker niet tot een goede oogst. Volkstuinieren/moestuinieren is vooral veel zaaien, verspenen, planten, wieden en water geven, dat zijn de belangrijkste handelingen en die moeten regelmatig uitgevoerd worden om een goede oogst te krijgen. Ik ken wel mensen die naast tuinieren ook nog sporten, in een kaartclub zitten, 40 uur per week werken en jonge kinderen hebben; het wordt dan rennen en vliegen om alles te doen wat je wilt. Kwaliteit voor kwantiteit vind ik zelf, maar er zijn ook mensen die het op die manier prima vinden gaan……..het is maar waar je voor kiest.

Het hangt allemaal af van van je wilt, wat je zaait, waar je volkstuin gelegen is, etc., etc.), zou je kunnen zeggen dat voor een tuintje van 20 vierkante meter je per week minimaal 2 uur nodig hebt om in ieder geval alles goed te kunnen verzorgen. Bedenk dat als je jonge zaailingen hebt uitgeplant en het een week niet regent, je wel om de 2 dagen even water zult moeten geven. En bedenk dat de zomer de hoogtijdagen zijn op de tuin (het zaaien, planten, wieden, etc. heb je in het voorjaar gedaan), de oogst valt over het algemeen midden in de zomer.

Een mens moet wel op vakantie kunnen natuurlijk maar zorg dat de tuin in orde is als je weggaat, regel met iemand op de volkstuin dat hij/zij water voor je geeft als het nodig is (en doe dat vooral dan ook terug). Al is het maar het hoognodige – en dat in ruil voor het plukken van verse groenten.

Er zijn ongeveer 250.000 volkstuinen in Nederland (volgens VROM). Het schijnt een behoorlijk Nederlands fenomeen te zijn, in de ons omringende landen als Belgie, Duitsland, Frankrijk, etc. zie je eigenlijk heel weinig volkstuinen. Engeland is echter ook een volkstuinrijk land (een volkstuin wordt daar ‘allotment’ genoemd, misschien leuk om eens op die term te googelen).