Woning

Betaalbaar wonen op Almere Oosterwold?

Almere Oosterwold, een nieuwbouw wijk in Almere. Deze wijk is gevestigd achter Nobelhorst. Hier worden zelfbouwprojecten opgezet zowel vanuit Particulieren als vanuit Stichtingen.

Inschrijven voor een woning

Tiny Houses zijn een veelgehoord onderwerp tegenwoordig, maar deze huizen worden veelal verkocht tegen zeer hoge prijzen en/of gebouwd door de mensen zelf. De prijzen zijn zodanig dat deze niet door iedereen kunnen worden betaald en al zeker niet door een thuisloze.

Deze huizen kunnen tegen zeer lage kosten gebouwd worden en daardoor wil Stichting STILA deze woningen gaan inzetten als tijdelijke sociale huurwoning. Veelgehoord zijn de appartementen voor studerende jongeren of vluchtelingen. Een tiny home als sociale huurwoning voor deze doelgroep is niet bekend.

Iedereen zou aanspraak moeten mogen maken op dergelijke behuizing, want indien met thuisloos is, is zelfs een klein huis een welkom aanbod.

Stichting STILA heeft deze woningen gerealiseerd met behulp van Mosana Beheer B.V. Tijdens de huisvesting wordt de doelgroep begeleid naar vaste woonruimte en in de tussentijd kunnen zij genoeg opbouwen (zowel financieel als geestelijk) om de stap naar vaste woonruimte te maken.

Ecologisch, zelfvoorziening en recyclen van materialen

Niet alleen wordt er op zelfvoorziening gerekend door het verbouwen van eigen groente en fruit (stadslandbouw), maar ook zal er zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van recycle materialen. Daarnaast zal er zoveel mogelijk off-grid worden gewerkt (zonnepanelen en wateropvangsystemen).

Er is zover ons bekend geen ander plan binnen Nederland die een dergelijk initiatief in deze hoedanigheid naar voren brengt en vooral de doelgroep maakt dit initiatief uniek.

Wat willen we bereiken?

  • Bewijzen dat niet iedere dak- en/of thuislozen ook direct een hulpeloze is.
  • Iedereen een substantiĆ«le bijdrage laten leveren aan elkaars terugkeer in de maatschappij.
  • Elkaar te helpen en er voor elkaar te zijn, Iedereen wordt hier uiteindelijk beter van.

Hoe bereiken we dat?

Met ons initiatief willen wij mensen die zich in deze vervelende situatie bevinden een hand bieden naar beter.

Welke resultaten verwachten wij te bereiken?

Aangezien het tijdelijke bewoning betreft kunnen wij de komende jaren niet enkele gezinnen helpen met dit initiatief, maar constant. Ieder jaar zal worden beoordeeld of bewoners voldoende hebben meegewerkt om langer te mogen blijven. Zo zijn er leefregels en zullen bewoners zich aantoonbaar moeten inzetten om vaste woonruimte te vinden.

Indien een deelnemer vaste woonruimte heeft gevonden, kunnen we een nieuwe deelnemer de kans aanbieden. De begeleiding van de vertrekkende bewoner stopt niet. Wij gaan oud-bewoners begeleiden totdat het behandelplan succesvol is afgerond en de bewoner zelf aangeeft zelfstandig verder te kunnen gaan.

We verwachten dat de oud-bewoners die wij succesvol hebben kunnen begeleiding, zich ook gaan inzetten voor het initiatief en we hierdoor steeds meer en sneller onze doelen kunnen bereiken.